Word een onpersoonlijkheid!

Word een onpersoonlijkheid!

Het hebben van een persoonlijkheid is een typisch patroon van het denken (ego).

 

Het ego bedenkt allerlei capaciteiten waar jouw persoonlijkheid aan moet voldoen:

  • Je moet sterk zijn
  • Je moet lief, eerlijk, trouw, behulpzaam, zorgzaam, integer en gehoorzaam zijn.
  • Je moet mooi, slank en lenig zijn
  • Je moet vrouwelijk of mannelijk zijn
  • Je moet menselijk zijn

Als je eerlijk bent, mag je nooit liegen.

Als je lief bent, mag je nooit stout zijn.

Als je man bent mag  je niet te vrouwelijk zijn en omgekeerd.

Het ego schept onmiddellijk een probleem als aan een van jouw competenties niet kan worden voldaan. Hetzelfde probleem treed op als je een andere persoonlijkheid wilt hebben dan dat je op dit moment bent. Vanaf dat moment ontstaat er een vervelend gevoel wat weggewerkt moet worden.

 

Het ego doet er van alles aan om je persoonlijkheid hoog te houden.

Het wil presteren, lief doen, laten zien hoe sterk het is , mooi en slank zijn, vrouwelijk of mannelijk zijn. Met alle gevolgen van dien. Tegelijkertijd breekt je ego je eigenwaarde voortdurend af door jezelf te bekritiseren, te beoordelen en af te wijzen.

Het is bizar hoeveel we massaal onszelf afwijzen omdat we niet aan onze gewenste persoonlijkheid voldoen!

Wat voor persoonlijkheid je ook bent, kiest of wil zijn, het is maar zelden dat je exact voldoet. En uiteraard wordt het nog erger als je je persoonlijkheid door anderen laat bepalen. Vanaf dat moment raak je alle controle en invloeden kwijt. Hoeveel volwassene proberen nog steeds te voldoen aan de persoonlijkheid die ze van hun ouders hebben gekregen?

Er zijn niet veel mensen met een persoonlijkheid die echt gelukkig zijn. De meeste zitten verwikkeld in een interne strijd met zichzelf.

 

In de natuur komt nergens een persoonlijkheid voor anders dan bij volwassen mensen.

Een dier stelt geen voorwaarde aan zichzelf. Ook baby’s zijn nog vrij van voorwaarden. Een persoonlijkheid is typisch iets onnatuurlijks. Een persoonlijkheid ligt vast. Je kunt het zelfs op papier zetten. Organisaties doen niet voor niets persoonlijkheidstesten. Ze testen je en denken dan te weten hoe je bent als persoon. Ze kunnen vanaf dat moment jouw capaciteiten uitbuiten en plaatsen je in hokjes.

 

De natuur is geen statisch geheel.

De natuur is altijd aan verandering onderhevig. Het enige wat onveranderbaar is, is dat alles veranderd!

Kijk eens naar kleine kinderen. Die hebben nog geen persoonlijkheid. Die huilen, lachen, zijn boos, nieuwsgierig, vrolijk, agressief en lief. Hun stemming wisselt soms al binnen enkele minuten. Je kunt ze nog niet indelen in groepen. Je kunt ze nog niet classificeren of kwalificeren. Kleine kinderen hebben nog geen persoonlijkheid. Een kind is spontaan. Een kind is dynamisch. Een kind leeft.

 

Baby’s weten zelf nog niet dat ze een jongetje of meisje zijn.

Alleen hun ouders kleden hun kinderen in blauw of roze. Ze beginnen hun kinderen meteen in te delen, te classificeren en te kwalificeren.

De meeste volwassenen zijn geclassificeerd en gekwalificeerd. Helaas doet bijna iedereen aan zelfclassificatie en zelfkwalificatie. En als je er zelf niet uitkomt classificeren en kwalificeren anderen jou met gemak. De gemiddelde mens is statisch geworden en hiermee is het zijn spontaniteit volkomen kwijtgeraakt.

 

Er is een weg terug!

Laat je persoonlijkheid vallen. Word een onpersoonlijkheid!

Classificeer en kwalificeer jezelf niet meer. Deel jezelf niet in. Stel geen voorwaarden meer aan jezelf. Laat alles los.

Als je onpersoonlijk bent geworden, kun je niets meer persoonlijk nemen. Zonder persoonlijkheid ben je gewoon. Je bent.

Wees weer vrolijk, huil, lach, wees boos, nieuwsgierig, lief, ondeugend, agressief en stil. Wees oordeel loos. Wees mannelijk, vrouwelijk, kinderlijk en volwassen. Wissel van minuut tot minuut.

Wees ook geen mens. Wees gewoon de natuur. Brul wanneer het jouw uitkomt!

 

Leef!


Durf jij je persoonlijkheid te laten vallen?

Zo JA. Ga je het ook doen?

Geef je commentaar in onderstaande commentaarvelden.