Martin de Werker 003 low

Wie zich gelukkig wil voelen dient zijn ellende los te laten!

Geef nare ervaringen geen plaats maar laat ze vrij!

Elke nare ervaring heeft verwerking nodig.
Om te verwerken dienen we te rouwen.
Rouwen gaat gepaard met enkele tranen.

Een nare ervaring gebeurt niet zomaar.
Toeval bestaat namelijk niet.
De gebeurtenis ontstaat omdat je iets te leren hebt.
Als de gebeurtenis je een naar gevoel geeft dan mag je leren van dit gevoel.

Door de jaren heen hebben we veel nare gebeurtenissen meegemaakt. Als we er aan terugdenken en we krijgen er een naar gevoel van, dan betekent dit dat deze gebeurtenis nog niet helemaal verwerkt is. Je mag deze dan alsnog verwerken.

Verwerken gaat door het nare gevoel te doorvoelen en los te laten.

Meestal gebeurt dit niet zonder tranen. Rouwen dus.

Wanneer je het gevoel doorvoeld kan het gebeuren dat er een inzicht komt. Een soort aha. Meestal is op dat moment de les geleerd en zal het nare gevoel verdwijnen. Wanneer je dan terugkijkt naar de gebeurtenis voelt deze anders tenzij er nog meer is om los te laten. Als je alles hebt losgelaten voelt een herinnering aan de gebeurtenis neutraal of positief.

De grootste valkuil is om het gevoel te vermijden en niet te willen voelen. Je geeft het gevoel dan als het ware een plekje. Veel mensen roepen ook dat nare gebeurtenissen een plekje moet krijgen. Daarna slijt het wel.

Helaas werkt dit niet!

We verharden of we ontwikkelen allerlei onzinnige patronen om het gevoel op zijn plaats te houden. Het kan ook gebeuren dat je je met het gevoel identificeert. Je bent dan de slachtoffer. Je bent degene die gepest is, misbruikt, verkracht etc.. Innerlijk leeft de overtuiging dat je er nooit meer van af kan komen. Je zult dan ook nooit jezelf echt gelukkig voelen….

Laat los die ellende. Laat alle nare gevoelens vrij.

Het vasthouden beperkt je. Het kost veel meer energie dan het loslaten.

Het lijkt wellicht heel eng of vreselijk. Dit is het absoluut niet.

Ik heb in ieder geval nog niemand dood zien gaan in mijn praktijk. Vaak binnen 20 minuutjes ben je door je ellende heen en transformeert het tot iets moois.