Wie niet kan aanvaarden wat is, blijft ongelukkig!

Wie niet kan aanvaarden wat is, blijft ongelukkig!

Ongelukkig blijven doe je door:
  • Iets te willen wat er nu niet is.
  • Iets niet meer te willen wat er nu is.

In beide gevallen wordt niet aanvaard wat er nu is.

Je verlangt bijvoorbeeld naar een partner, een baby, een baan, een huisdier, meer geld, een huis, een (andere) auto, gezondheid, slanker lichaam of een liefdevolle vriendschap.

Je wilt geen conflicten, ruzies, schuldgevoel, eenzaamheid, angst of verdriet. Je wilt ook niet dik,  mager, groot, klein of lelijk zijn.

Er zijn duizenden redenen en verklaringen te bedenken waarom je iets niet meer wilt wat er nu is of  iets wilt wat er nu niet is.

Al deze beredeneringen en verklaringen helpen je echter niet om jezelf nu gelukkig te voelen.

Op het moment dat je je verzet tegen wat is verhoog je het ongelukkig gevoel met frustratie gevoelens en zelf afwijzingen.

 

De kern van het probleem is eenvoudig!

Er is nu (onbewust) een vervelend gevoel aanwezig waar je van af wilt. Een naar gevoel wat we niet kunnen aanvaarden. Vaak heb je niet eens in de gaten dat er een naar gevoel aanwezig is en wat dat precies is. Het gevoel sluimert in dat geval op de achtergrond en zorgt onbewust voor allerlei gevoelsvermijdende patronen.

Je kunt gaan piekeren, klagen, roddelen, jezelf schamen, boos, kwaad, verdrietig of jezelf schuldig voelen. Het gevoel kan je drijven tot prestatie, perfectionisme, eten, drinken, spullen kopen, verslavingen, controle en dwang. Ook kunnen allerlei psychische klachten ontstaan.

Er zijn honderden ineffectieve gedragspatronen die worden veroorzaakt door een naar gevoel.

De meest populaire zijn beschreven in het e-bookVoel je goed gids’.

 

Het is krankzinnig hoe we massaal vechten tegen wat nu is.

Bijna niemand heeft in de gaten dat er een naar gevoel aanwezig is. En als we beseffen dat er een naar gevoel is, weten we niet wat er mee te doen.

 

Niet aanvaarden wat is, is het weg willen hebben van een naar gevoel.

Velen therapeuten leren je aanvaarden of accepteren van de huidige situatie. Je aanvaardt bijvoorbeeld dat je nooit kinderen kunt krijgen, geen partner hebt, te weinig geld of een fout hebt gemaakt.

 

Maar wat aanvaard je dan?

Je neemt in dat geval genoegen met een idee. Je verzint dan gewoon weer een mentaal concept.

Zoiets als:

Het heeft geen zin om me druk te maken dat ik geen kinderen kan krijgen, het is zoals het is. Zonder kinderen kan ik ook gelukkig zijn. Alleen zijn heeft ook zijn voordelen. Je zorgen maken heeft geen zin. Geld maak toch niet gelukkig. Die fout is gebeurd, het heeft geen zin om er aan terug te denken. Het verleden kan je niet veranderen. Fouten bestaan niet er is alleen feedback.

Mentaal ben je jezelf op dat moment aan het hypnotiseren. Dit alles in de hoop dat je toch nog gelukkig wordt.

Al die ideeën zijn pleisters op een wond.  Het verzacht een beetje maar geneest niet echt. Je doet namelijk niets met de wond, het nare gevoel. Deze blijft sluimerend aanwezig of verdwijnt tijdelijk naar de achtergrond. Dit zelfde nare gevoel zich opnieuw aandienen bij een vervelende gedachte,  gebeurtenis of nare situatie.

 

Aanvaarden is geen werkwoord.

Je kunt niet aanvaarden. Je kunt wel stoppen met het niet te doen. Aanvaarden is stoppen met iets te doen en alles er gewoon te laten zijn.

Aanvaarden van nare gevoelens betekent niets anders dan dat nare gevoelens er volledig mogen zijn. Als je ze liefdevol toestaat,  aandacht  en de ruimte geeft,  gaan ze vroeg of laat vanzelf weer weg.

Emoties, nare gevoelens en gedachten komen en gaan. Hoe minder je jezelf er tegen verzet (niet aanvaarden) hoe sneller ze aan je voorbij gaan.

 


Wil jij leren hoe je je gevoel liefdevol aandacht kunt geven dan raad ik je het e-bookvoel je goed gids’ aan of kom een keer langs in mijn praktijk.


 

Wat vind jij lastig om te aanvaarden?

Geef je reactie in onderstaande commentaar velden.