Wie boos is op de ander heeft geen oog voor zichzelf.

Wie boos is op de ander heeft geen oog voor zichzelf!

Boosheid is iets natuurlijks en heeft als doel bescherming en je grenzen stellen.

Als je een kat aan zijn staart trekt wordt deze boos en geeft je een krauw. Daarna loopt hij drie stappen verder en is zijn boosheid verdwenen. Niets aan de hand.

Bij mensen kan boosheid hetzelfde werken. Iemand geeft je een duw en je duwt terug. Dat is helemaal ok. Het is geen probleem. Je bent nadien de energie van de boosheid kwijt.

Bij de meeste mensen blijft boosheid helaas langer hangen.

Het duurt soms uren, dagen, weken of jaren.

Hoe is het mogelijk dat boosheid zo lang kan blijven hangen?

Boosheid is naar buiten gericht. We zijn boos op de ander. Deze moet zijn gedrag veranderen of excuses aanbieden. Als dit niet gebeurd blijven we boos. En zelfs als hieraan is voldaan kan een herinnering aan de situatie je weer boos maken.

Zo lang je boos bent op de ander heb je geen oog voor jezelf!

Waar heb je dan geen oog voor?

Je kunt pas boos worden als iemand je pijn hebt gedaan. De kat geeft een krauw omdat aan zijn staart wordt getrokken en dit pijnlijk en vervelend is.

Bij menselijke boosheid is er meestal geen fysieke pijn maar een emotionele pijn. Je wordt boos omdat iemand je kwetst, afwijst, in de steek laat, kleineert, het oneerlijk voelt of jou als slecht betiteld. Je ervaart dan een emotionele pijn in de vorm van een naar gevoel. Het lijkt alsof deze emotionele pijn door de ander wordt veroorzaakt. Dat is niet waar. De emotionele pijn zat er al. Je werd door de ander pijnlijk geraakt daardoor werd het wakker.

Wat er in werkelijkheid gebeurt is dat er een nare gevoelsherinnering wordt getriggert die een emotionele pijn aanwakkert. De herinnering en hiermee de emotionele pijn zat er al. De pijn die aanwakkerd is oud zeer wat je tijdens eerdere gebeurtenissen in je leven hebt weggestopt. Je wordt door het gedrag van de ander onbewust weer herinnerd aan dezelfde pijn. Dit is niet fijn. Doordat hele proces razendsnel en onbewust gebeurt, lijkt het of de ander je pijn aan doet. Vervolgens word je boos op de ander.

Als kind maakte je een vervelende gebeurtenis mee waarbij je emotioneel op slot sloeg. Je had ervaringen zoals gekwetst worden, afgewezen worden, in de steek gelaten worden, de schuld krijgen of oneerlijkheid. Destijds begreep je de situatie nog niet. Als kind nam je het allemaal persoonlijk.

Als kind conludeer je niet dat de ander weleens niet lekker in zijn vel zat en daarom dat gedrag vertoonde. Je besefte niet dat het feitelijk niets met jou te maken had. Bovendien had je niet de vaardigheden om je zelf liefdevolle aandacht te geven en jezelf te troosten. Dat is de reden dat de herinnering nog pijn doet.

Wanneer je nu boos bent komt dit doordat het gedrag van de ander je herinnert aan de pijnlijke momenten van vroeger. Dat doet pijn en vervolgens wordt je boos.

Als je boos bent, heb je geen oog voor de pijn. Je gaat aan de pijn voorbij.

Wanneer je boos bent op de ander gaat alle energie en aandacht naar de ander toe. Je maakt de ander verantwoordelijk voor jouw geluk.

Het is niet handig om je geluk uit handen te geven. Je kunt je beter richten op je innerlijke pijn. Het oude zeer dat wakker is geworden.

Boosheid is een gelegenheid om oud zeer te helen.

Hiervoor moet je je blik omkeren van buiten naar binnen.

Als je boos bent is het echter lastig om op een liefdevolle manier naar binnen te kijken en de pijn liefdevolle aandacht te geven. De energie van boosheid staat dan in de weg. Het is in dat geval belangrijk om eerst uiting te geven aan de boosheid. Gil in een kussen, sla op een boksbal, ga rennen, ga stampen, ga schreeuwen, kladder met verf, kras met papier. Gooi alle energie van boosheid er uit.

Vraag vervolgens je zelf af wat er zo pijn doet dat je boos wordt. Onderzoek deze pijn. Onderzoek het oude zeer. Voel dat dit zeer een onderdrukte emotie is wat nog steeds wil worden losgelaten. Je kunt de pijn zien als een kind wat zijn verhaal wil vertellen. Wat iets niet helemaal goed begrijpt en jouw begrip nodig heeft.

Nu ben jij volwassen en kan de dingen in een heel ander daglicht bekijken. Geef jouw gevoel (het kind) liefdevolle aandacht. Koester het in je hart. Voel wat het je te vertellen heeft en verwonder wat er gebeurd.

Laat elke boosheid een wegwijzer zijn naar je verdriet.

Boosheid is dan niet meer vervelend maar een kans om te helen en los te laten.

 
Kan jij onder de boosheid de pijn voelen?
Geef jouw antwoord in onderstaande commentaarvelden…