Wie blijft balen van het verleden verpest het heden.
Het verleden is gebeurd en kan nooit meer veranderen. Waarom zou je er van blijven balen?
[bullet_block upload_icon=”http://www.martindewerker.nl/wp-content/uploads/Bullet_purple-1.png” style=”size-16″ small_icon=”1.png” width=”” alignment=”center”]
- Is er iets gebeurd wat niet had mogen gebeuren?
- Had je de dingen anders willen doen?
- Heb je onherstelbare fouten gemaakt?
- Heb je spijt van bepaalde relaties uit het verleden?
- Heb je een groot deel van je leven verspilt?
[/bullet_block]
Dan is het heel erg sneu voor je dat je het verleden niet meer kunt veranderen. Het verleden is geweest en komt nooit meer terug. Je zult moeten aanvaarden wat er is gebeurd.
Jouw gedachten over het verleden is nooit het verleden zelf.
Jouw huidige stemming heeft een grote invloed op hoe je het verleden ervaart. Als je vrolijk bent is het verleden vaak positiever. Als je down of depressief bent ziet het verleden er vaak somber uit.
Waarom blijven bepaalde herinneringen van het verleden nog steeds pijn doen?
De pijn die je op dat moment voelt is niets anders dan een onderdrukte emotie. Het is een verzet tegen een naar gevoel. Dit nare gevoel wil loskomen, maar je verzet je en dat doet pijn. Dit nare gevoel verpest het heden.
Elk naar gevoel is een trigger voor een gedachten met als gevolg het piekeren.
Al piekerend probeer je in dat geval alsnog iets aan het verleden te veranderen. Je bedenkt mogelijk oplossingen, scenario’s en wijst jezelf af dat je het fout hebt gedaan. Elke afwijzing verhoogt het vervelend gevoel en je blijft balen en raakt helemaal gefrustreerd. De pijn verdwijnt niet maar wordt alleen maar erger.
Vroeg of laat gaat gelukkig alles een keer voorbij en wordt je een keer afgeleid waardoor de pijn naar de achtergrond verdwijnt. De pijn is niet weg maar in slaap gesust. Dat doen alcohol, drugs en andere middelen trouwens ook.
Sommige mensen denken dat de tijd alle wonden heelt.
Dat klopt beslist niet als je de pijnen blijft onderdrukken. Het lijkt minder pijnlijk naarmate de tijd verstrijkt. In de regel ontstaan nieuwe gebeurtenissen die dezelfde pijn doen wakker maken of wordt je lichaam moe en uitgeput. Ook bepaalde lichamelijke klachten of ziekten zijn het gevolg van onderdrukte pijn.
Zolang je je blijft verzetten tegen het nare gevoel zal de herinnering aan het verleden pijn blijven doen. Zodra je het gevoel toelaat, doorvoelt en doorleefd verandert je blik naar het verleden. Als je op de juiste manier een onderdrukte emotie verwerkt geeft het verleden je een gevoel van compassie en mededogen. Een warm koesterend gevoel.
Elke pijnlijke herinnering kan op deze manier een wegwijzer zijn om emotionele blokkades los en vrij te laten. Naar mate je meer en meer emotionele blokkades hebt vrij gelaten worden alle nare herinneringen aan het verleden geneutraliseerd en/of geven een koesterend gevoel.
Je bent nooit te oud om alsnog een gelukkige jeugd te hebben gehad.
Heb jij een gelukkige jeugd gehad?
Geef je antwoord in onderstaande commentaarvelden.