Je voelt je één als je aanvaardt.
Durf jij te aanvaarden?
Wanneer we intens genieten van de natuur voelen we ons even een met wat is.
Het zelfde kan gebeuren tijdens een vrijpartij, een speelmoment met een kind of huisdier. Op dergelijke momenten voelen we ons totaal. Het is een vorm van gelukzaligheid waarin we ons het liefst de hele dag in vertoeven. Hetzelfde gevoel kan ontstaan als we verliefd zijn, een prestatie hebben gehaald, voor anderen zorgen of creatief bezig zijn. We zijn dan een met wat is.
Gelukzaligheid kan ook gevoeld worden wanneer we een film kijken, een computergame spelen, een goed boek lezen, sporten of uit gaan met een vriend of vriendin. We zijn dan even afgeleid van de dagelijkse zorgen en beslommeringen.
Gelukzaligheid ontstaat wanneer we ons totaal voelen met wat is. Heel opvallend is dat als we gelukzaligheid ervaren er op dat moment geen weerstand is tegen wat is. In eerste instantie komt dit omdat er alleen maar prettige gevoelens zijn, leuke gebeurtenissen, boeiende activeiten of fijne mensen.
Als je creatief bezig bent ervaar je de creatie en de creatieve gebeurtenis. Op dat moment ben je een met wat is. Je bent er zelf niet. Er is creativiteit, doen en wat is. De tijd staat stil en is onbelangrijk. Er zijn geen gedachten van ik moet dit of dat. Er is alleen waarnemen, doen en activiteiten. Alles gaat vanzelf. Als persoon ben je even afwezig. Je belangen en verlangens zijn weg. Je bent op dat moment in flow, voelt je heel en totaal.
Tijdens gelukzaligheid is er geen IK.
Er is natuur en bewondering van natuur. Er is lezen en genieten van het lezen. Er is een film en de spanning van de film. Er is een computergame en plezier van de game. Er zijn dan even geen ik gedachten. Er is niet iemand. Er zijn slechts waarnemingen en ervaringen.
Gelukzaligheid is gemakkelijk te realiseren op leuke momenten.
Er is dan niets waar we weerstand tegen hebben. Er zijn dan geen nare gebeurtenissen, omstandigheden, mensen of nare gevoelens. Ook zijn er geen piekergedachten, zorgen maken, verlangens, verplichtingen, moeten of andere nare gedachten constructies. Je bent op dergelijke momenten vervuld en niet meer vervuild van ongenoegens.
Op het moment dat je je niet gelukkig voelt is er meestal iets aan de hand. Je neemt iets waar wat je niet bevalt, je ervaart onprettige gevoelens of hebt last van onprettige gedachten. Het kan zijn dat je je verdrietig, boos, eenzaam, schuldig, afgewezen, gekleineerd of in de steek gelaten voelt. Elk gevoel wordt door iedereen anders ervaren.
Een IK verschijnt wanneer je niet durft te aanvaarden!
Op het moment dat je je niet helemaal gelukkig voelt verschijn er bij de meeste mensen gelijktijdig een IK op het toneel. Een IK die zich ongelukkig voelt of niet ongelukkig wil zijn. Het ongelukkig zijn of niet ongelukkig willen zijn, schept een verlangen naar geluk. Hoe ongelukkiger je je voelt hoe meer je verlangt naar geluk. Gelijktijdig met de IK verschijnt er een WIL. Je wilt je prettig voelen en niet meer vervelend. Je wilt iets anders dan dat er nu is.
Het klinkt allemaal erg logisch. Klopt het echter wel?
Op het moment dat je de dingen anders wilt hebben dan dat ze zijn ontstaat er onmiddellijk een probleem of uitdaging. Er moet vervolgens iets gedaan worden om het probleem op te lossen.
Als je honger hebt kun je een boterham gaan eten.
Als er echter geen eten aanwezig is, wordt het lastig. Je zal dan een actie moeten ondernemen om aan eten te komen. Zolang je niet eet, blijf je honger hebben. Daar is niets mis mee. Honger maakt je niet direct ongelukkig. Het is slechts een vervelende lichamelijke sensatie in je maag of buik. Wat je wel ongelukkig maakt is als je de sensatie weg wilt hebben terwijl er geen andere mogelijkheden zijn om aan eten te komen. Op dat moment lijdt je. Je voelt je gefrustreerd of machteloos. Door de honger te aanvaarden, het gevoel er te laten zijn en af te wachten op betere tijden of momenten, lijdt je het minst.
Hetzelfde geld voor nare gevoelens. Op het moment dat we ze weg willen hebben en nog geen mogelijkheden zien, begint onmiddellijk het lijden. Als vanzelf ontstaan dan gevoelens van frustraties, onzekerheid, angst, machteloosheid en controlegebrek. Al deze gevoelens maken het nare gevoel heftiger. Hoe groter het nare gevoel, hoe groter het verlangen om het weg te willen hebben.
Elk verlangen is een verlengen van nare gevoelens.
Net zolang als je nare gevoelens weg wilt hebben, zal er een verlangen en hiermee (subtiele) nare gevoelens zijn. Het geeft veel stress en ongenoegen. Als verlangens stoppen, vindt datgene waar je naar verlangt jou. Dit vergt overgave en vertrouwen. Wie verlangt vertrouwd niet in het totale.
Gelukzaligheid is een gevoel van totaliteit.
Er hoeft er niets meer bij of af. Wanneer je nare gevoelens weg wilt hebben kun je je niet gelukkig voelen. Als je je been pijn doet en je deze amputeert ben je niet meer totaal. Voor een naar gevoel geld exact hetzelfde. Als je een naar gevoel weg wilt hebben ben je jezelf aan het amputeren. Je schept dan een tweedeling. Een deel wat goed is en een ander deel dat slecht is en weg moet. Je zult je dan nooit totaal voelen.
Aanvaarden wat is maakt je totaal!
Totaal wil zeggen dat je alles omarmt wat is. Dat alles er in zijn volledigheid mag zijn. Nare gevoelens behoren bij het leven. Niemand kan eeuwig plezierige gevoelens hebben. Er bestaat ook niemand waarbij dat ooit is gelukt. Het zou bovendien ontiegelijk saai zijn. Op het moment dat je nare gevoelens toe laat, ze omarmt en ze er gewoon laat zijn, kan het plotsklaps gebeuren dat het je ontroert. Ontroering is niet verkeerd. Het is een helend gevoel van gelukzaligheid. Een gevoel van compleetheid en totaliteit.
Nare gebeurtenissen, situaties, omstandigheden of anderen kunnen nare gevoelens in je wakker maken. Oorlogen, aanslagen, sterfte, vluchtelingen en ziekte kunnen je een naar gevoel geven. Wanneer je volledig aanwezig blijft en verzet loos dit nare gevoelens doorvoelt, verlaten ze je vanzelf. Je bent dan in vrede met wat is en ervaart vrede en gelukzaligheid. Kortom een gevoel van totaliteit.
Telkens als je jezelf als een IK ervaart, heb je jezelf afgescheiden van een naar gevoel.
Vanaf dat moment lijdt je. Helaas zijn het niet alleen nare gevoelens die ons doen afscheiden van het totale. Gevoelens als trots, slim en grootsheid creëren een zeer sterke IK. Je kunt je namelijk niet trots, slim en groots voelen, zonder onbewust te lijden van het tegendeel. Dergelijke gevoelens laten je vanzelf weer lijden. Want wie kan zich eeuwig trots, slim of groots voelen zonder angst dit kwijt te raken?
Aanvaard wat is en wordt hiermee weer totaal zoals je van origine eigenlijk altijd al was.
Wie aanvaard voelt zich één.
Wanneer je moeite hebt met nare gevoelens is de cursus ‘leer omgaan met afwijzing in 30 dagen’ beslist iets voor jou!
Zie: http://www.martindewerker.nl/webshop/leer-omgaan-met-afwijzing-in-30-dagen/
Durf jij te aanvaarden?
Geef je antwoord in onderstaande commentaarvelden.
Zat niet in de nare fase voor het lezen van dit artikel en tijdens hiervan kwam er naar gevoel naar boven en zat dus in de IK fase als ik het goed begrijp.
Ben de dag begonnen met het ZIJN om het zo te benoemen.
Wat gebeurde er dan met het ik of ego tijdens het lezen?
Misschien een ontkenning ik weet het niet.
groetjes janny
Beste Janny, Bedankt voor je reactie. Het zijn is altijd aanwezig. Dat blijkt ook wel omdat je exact kan vertellen wat er is gebeurd. Je kan zelfs vertellen dat je in de IK fase zat. Het IK bestaat niet echt. Het is slechts een idee+gevoel. Soms alleen een idee en soms alleen een gevoel. Soms is er even helemaal geen IK. Bijvoorbeeld als je de natuur bewonderd. Op dat moment ben je een met wat is. Op het moment dat je lees kan er een idee in je wakker worden dan je niet goed genoeg bent. Dit kan gebeuren als je iets nieuws leest en vervolgens concludeert dat je het nog niet beheerst. Op dat moment manifesteert er zich gemakkelijk een IK/EGO. Onderzoek precies wat er gebeurd. Realiseer jezelf tevens dat wat er ook gebeurd, jij dit altijd gadeslaat. Datgene wat gadeslaat ben JIJ.