Een verwarde geest lijdt. Ontsnap uit de verwarring!

Een verwarde geest lijdt.

Ontsnap uit de verwarring!

Wil jij stoppen met lijden?

Lees dan verder…

 


Piekeren is lijden

Op het moment dat je piekert, jezelf zorgen maakt, last hebt van stress, je ongelukkig voelt, angstig of paniekerig bent, is jouw geest verward. Je leeft op dat moment vanuit een verwarde geesttoestand. Je bent dan onbewust aan het lijden. Onbewust omdat je er niet voor kiest om te lijden.

Geluk is je ware aard

Tijdens een gezonde geesttoestand ervaar je vreugde, plezier, ontspanning, liefde, nieuwsgierigheid, creativiteit en rust. Op dergelijke momenten zit je lekker in je vel. Een gezonde geesttoestand is je natuurlijke staat.

Nare gevoelens

Vervelende gebeurtenissen, nare omstandigheden, vervelende situaties, pijnlijke herinneringen en ongewenst gedrag van anderen, kan bij jou een naar gevoel opwekken. Op zo’n moment wordt een nare gevoelsherinnering wakker waardoor je meteen een naar gevoel of emotie waarneemt en ervaart.

Een naar gevoel of nare emotie is een trigger voor een gedachtestroom en een aanleiding voor piekeren en jezelf zorgen maken. Wanneer je piekert of jezelf zorgen maakt is de geest verward. Pieker gedachten wekken nieuwe pijnlijk gevoelsherinneringen op. De gevoelsherinneringen versterken vervolgens het nare gevoel. Vanaf dat moment begint er een herhalende cyclus van lijden.

Vanuit het piekeren kun je in allerlei verwarrende verhalen terecht komen.

Je wordt boos op jezelf of de ander. Je geeft de ander of jezelf de schuld. Je begint te klagen of te roddelen. Je baalt van jezelf, anderen of de situatie. Je gaat slachtofferen of op allerlei manieren je nare gevoelens proberen kwijt te raken. Denken, piekeren, jezelf zorgen maken, paniekgedachten, beperkende beredenering en verkeerde conclusies zijn op dat moment aan de orde.

Vanuit een verwarrende geesttoestand is het vrijwel onmogelijk om het lijden zelf te beëindigen.

Je schept nieuw lijden of ontsnapt uit het lijden. Het ontsnappen is geen definitieve oplossing maar creëert een nieuwe valkuil waarmee je in de toekomst opnieuw zal lijden. Jammer genoeg lijdt je meestal heftiger.

De waarheid

De mens neemt gedachten, gevoelens en zintuigelijke waarnemingen waar. PUNT. Meer is er niet.

De waan

De geest heeft door de jaren heen allerlei verhalen, concepten, ideeën en gevoelsherinneringen over de waarnemingen in het geheugen opgeslagen. Een aantal van deze zijn praktisch en noodzakelijk. Anderen zijn beperkend of gebaseerd op opgedane misvattingen.

De geest kleurt vervolgens hetgeen wat waargenomen wordt in en schept hiermee een persoonlijk privé wereld. Afhankelijk van je verleden en de verwarringen die je hebt opgedaan leef je voor een deel in waan. De waan zorgt vervolgens voor verwarring en lijden.

Een kind ziet een film waarin olifanten kunnen vliegen. Het heeft vanaf dat moment het idee dat olifanten vliegen. Pas als het in het echt een olifant ziet, ontdekt het dat de olifant niet kan vliegen. Zijn idee verdwijnt vervolgens.

Exact dezelfde mechanisme heb je zelf onbewust last van. Wanneer jouw waan verdwijnt dan zul je niet meer lijden.

Voorbeeld

Je neemt een gevoel van boosheid waar. De geest maakt er van dat je boos bent op de ander omdat deze jou persoonlijk bejegend heeft. Je wordt vervolgens erg kwaad op de ander en voelt de behoefte om een vriendin te bellen om je verhaal te vertellen.

Wanneer je jezelf onderzoekt ontdekt je dat de ander bij jou een nare gevoelsherinnering aan wakkert. Een jeugdgebeurtenis waarbij je werd gepest. Je voelde je destijds erg gekleineerd. Nadien kon je je verhaal niet bij je ouders kwijt. Je bleef toen rondlopen met gevoelens van machteloosheid en kleinering. Je bent na afloop niet getroost geweest en er is nooit aan je uitgelegd dat de Pesters zelf ook niet lekker in hun vel zaten. Je ontdekt vervolgens dat de hele kwestie niet persoonlijk is en troost je alsnog jezelf.

De waarheid

De waarheid is dat je zintuigelijke prikkels, gedachten en gevoelens waarneemt. Controleer of je deze waarnemingen juist implementeert en of je niet vast zit aan een of andere misvatting die je in het verleden hebt opgedaan.

De meeste mensen zijn van kinds af aan heel erg verward geraakt. Ze hebben onbewust verkeerde ideeën, en overtuigingen ontwikkeld. Tijdens vervelende en nare gebeurtenissen zijn misvattingen ontstaan en zijn deze emotioneel geankerd. De misvattingen zijn opgeslagen in nare gevoelsherinneringen. Opvoeders, leraren en anderen ervaren dezelfde verwarring en hebben het kind niet kunnen helpen te ontwarren. Onbewust hebben ze het kind meer in de verwarring gebracht. Zelfs als opvoeders liefdevol waren, kan dit toch gebeurd zijn.

 

De kans dat jij onbewust verward bent is 99,9%.

Iedereen is namelijk verward. Je bent geen uitzondering.

Omdat iedereen verward is, lijkt het de normaalste zaak van de wereld geworden. Dat is het jammer genoeg niet. De velen oorlogen, conflicten, machtspelletjes, milieuvervuilingen en verschillen in armoede en rijkdom tonen aan hoe verward de mensheid is. In Nederland slikken dagelijks meer als 5 miljoen mensen medicijnen tegen antidepressiva, ADHD of andere psychische klachten. Als je goed kijkt ontdek je dat er maar weinig mensen daadwerkelijk gelukkig zijn. Iedereen is aan het overleven of heeft een bepaalde modus bereikt waarin deze genoegen met het leven neemt.

 

Deze tekst is niet bedoeld om je af te wijzen dat je verward bent.
Je hoeft ook niet te veranderen. Je bent al helemaal ok.

Doordat je onbewust verward bent lijdt je onnodig.

Deze tekst wil je uitnodigen om uit de verwarring te komen door jezelf op een liefdevolle manier en met nieuwsgierigheid te onderzoeken. Wanneer jezelf observeert en duidelijk krijgt hoe het leven daadwerkelijk in elkaar zit, vermindert jouw lijden. Dat zou fijn zijn.

Je neemt gevoelens, gedachten en zintuigelijke prikkels waar.

Wat je geest ervan maakt kan praktisch zijn maar door opgedane misvattingen en invloeden van buitenaf, ook beperkend en zelfs destructief.

Wanneer jij het lijden wilt stoppen, is het belangrijk om jezelf te onderzoeken en te ontdekken welke waanideeën en nare gevoelsherinneringen je in het verleden hebt opgedaan en welk je nog steeds beperken en destructief zijn. Elke opheldering van een waanidee vermindert het lijden en maakt je leven plezieriger.

Elk naar gevoel is een aanwijzing dat je ergens de mist in bent gegaan en nog steeds gaat. Door nare gevoelens te onderzoeken kun je ontdekken dat je ergens een waan idee hebt.

Jezelf onderzoeken heeft pas zin als je geest helder is. Als de geest niet helder is, is het nodig om deze eerst helder te maken voordat je jezelf gaat onderzoeken. De geest helder maken doe je door je gevoelens positief te veranderen.

 

Alleen wanneer je nieuwsgierig bent en liefdevol is het zinvol om jezelf te onderzoeken.

Er is op dat moment een kans om misvattingen helder te krijgen. Tijdens andere gemoedstoestanden is dit een stuk lastiger en lijdt dit meestal tot meer ellende en lijden.

Onderzoek jezelf en ontsnap uit het lijden

Jij bent het waard!


Wanneer jij het verlangen hebt om het lijden te reduceren kan ik je ondersteunen via individuele coaching of een online programma. Stuur me een e-mail als je vragen of interesse hebt.

Is deze tekst voor jou herkenbaar?
Geef je reactie in onderstaande commentaarvelden.