Vervelende gedachten, nare gevoelens en lichamelijke klachten zijn signalen dat er iets aan de hand is.
Leer luisteren naar de signalen!
Het is absoluut niet leuk om vervelende gedachten, nare gevoelens en lichamelijke klachten te ervaren. Soms zijn ze dermate sterk dat we er erg onder lijden. Ze kunnen ons behoorlijk van slag maken waardoor we allerlei negatieve stemmingen krijgen en vervolgens verzanden in verschillende psychische klachten.
Onze eerste neiging is dat dergelijke klachten zo snel mogelijk weg moeten.
Hiervoor bestaan jammer genoeg allerlei middelen en manieren om ze af te lijden. Denk aan middelen zoals eten, medicijnen, alcohol, sigaretten en drugs.
De klachten kunnen ook verdoofd worden via spullen, sociale media, tv-kijken, netflixen, uitgaan, gamen, sporten, presteren en succesvol zijn. Er bestaan duizenden manieren om vervelende gedachten, nare gevoelens en lichamelijke klachten te omzeilen, te verdoven, te bedekken, te compenseren, te onderdrukken, te uiten of in slaap te sussen.
Al die methodes geven jammer genoeg geen definitieve oplossing.
Eigenlijk is dit maar goed ook. Een signaal moet niet weg maar geeft iets aan. Er is iets aan de hand wat aandacht en een luisterend oor nodig heeft.
Vervelende gedachten, nare gevoelens en lichamelijke klachten zijn vergelijkbaar met de dashboardlampjes in je auto.
Als het lampje brand wil het dat je ernaar kijkt en er iets mee doet. Het heeft geen zin om het lampje uit te draaien of af te plakken.
Een andere metaforische vergelijking is dat de signalen vergelijkbaar zijn met rook.
Rook dat aangeeft dat er ergens iets in de brand staat. Het heeft geen zin om de rook weg te wapperen. Want op die manier houdt je het vuur in stand of gaat het zelfs sterker branden.
Elk signaal heeft op de juiste manier liefdevolle aandacht nodig.
Jij mag leren op de juiste manieren naar de signalen te luisteren. Dit vergt onderscheidingsvermogen. Onderscheidingsvermogen is iets wat je mag leren en oefenen.
Voorbeelden:
- Je mag uitvinden wat jouw lichamelijke klacht of ziekte je duidelijk probeert te maken. Het lichaam spreekt namelijk zo zijn eigen taal. Een nekpijn kan bijvoorbeeld aangeven dat je veel stress hebt of dat je te veel op je nek haalt.
- Je mag ontdekken wat jouw gevoel je wilt vertellen. Is het intuïtie, een voorgevoel, ontstaan vanuit iets dat je niet goed begrepen hebt of is het een oude pijn wat wakker is geworden.
- Je mag onderzoeken of je gedachten realistisch en waar zijn, je ergens in het verleden verward bent geraakt of dat de gedachten ontstaan vanuit een emotioneel gevoel of lichamelijke klacht.
Wanneer er een lampje op je dashboard brand mag je onderzoeken wat het lampje je duidelijk probeert te maken.
Het betekent dat je niets met het lampje zelf hoeft te doen. Ik mag op zoek naar de oorzaak van het lampje. Als het olielampje brand voeg ik olie toe en daarna gaat het lampje van zelf uit.
Voor vervelende gedachten, nare gevoelens en lichamelijke klachten werkt het iets anders.
Alle drie hebben namelijk liefdevolle aandacht nodig. Dat betekent dat je ze niet weg wilt hebben maar dat ze er volledig mogen zijn terwijl jij er in alle liefde bij aanwezig blijft. Je luistert naar wat ze jou duidelijk proberen te maken. Als je op de juiste manier hebt geluisterd, wordt de boodschap helder, krijg je een inzicht en onderneem je eventueel een actie. Je hoeft daarna meestal niets meer met het signaal zelf te doen.
In enkele gevallen heeft het nog nazorg nodig. Het genezen van een emotionele wond en lichamelijke klacht vergt wat meer liefdevolle aandacht.
Liefdevolle aandacht, is altijd een goed oplosmiddel.
Luisteren naar je gedachten, gevoel en lichaam is niet altijd even gemakkelijk. Vooral als je dit alles niet goed hebt geleerd.
Desalniettemin ben je nooit te oud om te leren.
Het is voor een goed doel.
Wil jij leren luisteren naar je gevoel?
Kom dan eens langs in mijn praktijk voor een individuele coaching.
Heb jij een (jeugd)traumatische ervaring meegemaakt?
Kijk dan eens op de website van De Trauma Coach.