Martin de Werker 014 low

Wie zichzelf wil zijn dient te vrede met zichzelf te zijn.
Ben jij te vrede met jezelf?

Als je ontevreden bent met jezelf ontwikkel je een tweestrijd in jezelf. Een deel is ontevreden en een deel gaat gebukt onder het deel wat ontevreden is. Je raakt gespleten. Je ontwikkeld hiermee een meervoudige persoonlijkheid.

De twee afzonderlijke delen gaan nooit met elkaar door een deur heen. Je zit in de criticus of je zit in de slachtoffer. Het is een hopeloos gedoe.

Waarom ben je eigenlijk ontevreden met jezelf?

Vind je jezelf te lelijk, te dik, te klein, te mager en ziet daarom niemand je staan? Vind je jezelf te stil, te arrogant, te bot, te dominant en heb je daarom geen goede relaties of vriendschappen? Of vind je jezelf te dom, te waardeloos, te bang, te bescheiden, te verlegen en ben je daarom niet waardevol?

Een deel in jou keurt je simpel af en voert een strijd met je. Dit deel wil dat je voldoet aan zijn normen en waarden. Pas als je voldoet zou je zogenaamd tevreden kunnen zijn…

Het is een innerlijke strijd die nergens toe leidt. Het zorgt alleen maar voor meer lijden.

Observeer de criticus eens in je.

De criticus heeft namelijk een positieve intentie. De criticus wil dat je jezelf goed voelt. De criticus wordt alleen maar wakker als er ergens een onbestendig gevoel is. Helaas is de criticus helemaal niet handig. Doordat deze jouw bekritiseert krijg je nog meer een slecht gevoel. De criticus haalt je dus nog verder omlaag…

Toch kan de criticus heel waardevol zijn. Hij reageert namelijk op een onbestemd gevoel. Dit gevoel heeft je wat te vertellen. Het is wellicht oud zeer van vroeger wat nog eens aan het licht wil komen omdat het liefdevolle aandacht nodig heeft.

Als je luistert naar de criticus ga je de mist in. Als je observeert waarom de criticus te keer gaat is de criticus een wegwijzer naar het onbestemde gevoel. Naar de bron waar je naar toe mag gaan. Naar het deel wat heel veel liefde van jou nodig heeft.

Voer geen strijd met jezelf. Wees vredig. Wees te vrede met jezelf.


 

Waarmee ben jij ontevreden over jezelf?
En door welk gevoel wordt dit veroorzaakt?