Ruzie is kinderachtig!
Wees de volwassene die dit inziet!
Ruzie overkomt ons allemaal wel een keer.
Tijdens de ruzie stel je de ander verantwoordelijk voor jouw ongenoegen. Je geeft de ander de schuld dat jij je rot voelt. Meestal heb je daar een heel erg logische verklaring voor. De ander wijst je af, laat je in de steek, respecteert je niet, liegt, bedriegt of is onrechtvaardig. Ze houden geen rekening met je. Je vindt ze egoïstisch. Het lijkt logisch en verklaarbaar dat het de schuld is van de ander dat jij je ongelukkig voelt.
Tijdens de ruzie ben je boos, geïrriteerd, kwaad, woedend, scheld en mopper je. Je totale energie is op de ander gericht. De ander moet veranderen, zijn gedrag aanpassen, zijn excuses aanbieden en precies doen zoals jij wilt. Jij hebt gelijk. Dit gelijk moet verdedigd worden en de ander moet er mee stoppen!
Zolang de ruzie niet beëindigd is en je geen gelijk of excuses hebt gekregen, worden anderen mensen geïnformeerd en betrokken. Door middel van klagen en roddelen wordt gepoogd alsnog het gelijk te krijgen. Als het niet lukt bij degene waarop je boos bent dan maar gelijk krijgen van een vriend of vriendin. Als zij er mee eens zijn, voel je je iets beter en sterker. Jullie vormen dan samen een team. Als team voel je je sterker Het gelijk krijgen verhoogt dan jouw boosheid en woede.
Tijdens een ruzie zijn er altijd twee verliezers.
Elk afzonderlijk maakt immers de ander verantwoordelijk voor zijn geluk. De energie wordt volledig naar buiten gekeerd. Het hoofd is overactief met gedachten. Piekeren, verklaringen, allerlei doemscenario’s en kwade gedachten passeren de revue. Er gaat ontzettend veel energie verloren. Sommige ruzies gaan over in diepe haat, woede en zelfs oorlogen is een mens niet vreemd.
Op het moment van de ruzie heerst er een diepe onbewustheid. Vaak gaat de ruzie inhoudelijk nergens over. Beide partijen hebben op dat moment dan ook absoluut ongeoorloofd gedrag.
Als je ooit in staat bent om als neutrale toeschouwer aan de zijlijn toe te kijken, ziet het er allemaal nogal kinderachtig uit. Ruzie is lelijk. Het is goed te zien aan de gezichtsuitdrukkingen van beide partijen. Ruzie is nutteloos. Tijdens de ruzie zijn er geen winnaars. Geen enkele ruzie is ooit gewonnen.
Elke ruzie kan jouw leermeester zijn!
Zodra je je blik naar binnen gaat richten in plaats van de ander de schuld te geven, biedt zich een prachtige kans aan. Degene die als eerste verantwoordelijkheid neemt voor zijn gevoel is namelijk de grote winnaar. Als deze persoon zichzelf bestudeert en ontdekt waarom hij of zij boos, woedend of geïrriteerd is, valt er iets waardevols uit de ruzie te halen. Achter elke boosheid zit immers een diepe pijn verscholen. Het is dit gevoel dat jij tijdens jouw ruzie aan het verdedigen bent. Je wordt namelijk alleen boos als iets je pijn doet. Het is deze pijn die aan het daglicht komt en gezien wil worden.
We hoeven het gedrag van de ander niet goed te keuren.
Daar gaat het niet om. Het gedrag van de ander maakt nare gevoelens in je wakker. Daar gaat het om.
Tijdens de ruzie heeft de ander je geraakt. Het raken maakt een oude pijn in je wakker. Het is een oude emotionele blokkade die wordt beroerd en voelbaar is. De ruzie is een prachtige kans om de blokkade los te maken en los te laten. Als de blokkade uit je systeem verdwijnt kan je op dat punt niet meer geraakt worden. Het scheelt een hoop irritatie, boosheid en woede.
Elke ruzie biedt dus een kans om een blokkade kwijt te raken en een mooi deel van jezelf terug te vinden.
Het kan zijn dat je angst ervaart tijdens de boosheid. Je moet je dan verdedigen. Wellicht voel je je onderdrukt, gekleineerd, niet gerespecteerd, waardeloos, afgewezen of als slecht betiteld. Het zijn allemaal gevoelsherinneringen van eerdere momenten in je leven. Deze ruzie herinnert je aan eerdere momenten in je leven dat je last had van de boosheid van anderen.
Tijdens de ruzie is het vaak onmogelijk om gelijktijdig naar je gevoel te gaan.
Je bent daarin niet getraind. Gelukkig duurt geen enkele ruzie eindig en ontstaat er altijd wel een adempauze. Gebruik deze pauze of kijk nadien wat er met je gebeurde. Onderzoek jezelf pas op het moment jouw boosheid is geluwd. Reageer je boosheid af op een boksbal of gil even in een kussen. Voor de spiegel gaan staan en heel erg kwaad en boos kijken wil ook nog helpen. Als ik mezelf zo lelijk zie kijken schiet ik onmiddellijk in de lach. Daarna kan ik het relativeren en mezelf onderzoeken.
Pas als je rustig bent is het tijd om nieuwsgierig naar je boosheid te kijken.
Wat deed de ruzie met je? Wat voor gevoelens haalt de ander bij jou naar boven?
Voel welke pijn in je wakker is geworden. Herken in deze pijn de oude gevoelsherinnering. Een pijnlijk gevoel waar je vaker last van hebt. Ga terug naar jouw eerste gevoelsherrinering. Wellicht een moment vanuit je kindertijd. Voel wat je destijds allemaal hebt meegemaakt. Blijf nieuwsgierig en dwaal niet af in de verhalen. Blijf alleen maar liefdevol aanwezig bij je gevoel. Doorleef deze pijn helemaal. Net zo lang totdat de pijn verdwenen is. Laat de emotie stromen en laat los.
Wees lief voor jezelf!
Neem boosheid van een ander nooit persoonlijk. Het is niet jouw boosheid. De ander heeft pijn en is daarom boos. Doe niets met de boosheid. Maar loop er ook niet voor weg. Voel wat het met je doet. Daar zit jouw winst.
Doe ook niets met de pijn van de ander. Als ze boos op je zijn heeft het geen zin om de ander duidelijk te maken dat deze zijn eigen pijn mag verzorgen. En als je gaat pleasen en teasen raak je jezelf kwijt en geef je jezelf weg. Blijf rustig en kalm en voel wat het met je doet.
Elke ruzie is een prachtige kans om oud zeer te helen en hiermee een vrijer mens te zijn!
Wie leert van de boosheid wordt volwassen en kan de ander dankbaar zijn!
Maken afwijzingen jouw boos?
Dan is het online programma leer omgaan met afwijzing beslist iets voor jou!
Ben jij bereid om jouw boosheid te onderzoeken?
Geef je reactie in onderstaande commentaarvelden.
Ik begrijp dat je boos bent, maar dat komt niet door mijn gedrag. Is het, in sommige gevallen, wijs om dat te zeggen ?
Beste Karel,
Er bestaat helaas geen standaardreactie. Elk moment is immers anders.
De beste reactie wordt gegeven wanneer het boos zijn van de ander je niet raakt.
Je reactie zal op dat moment spontaan zijn en passen bij het moment.
Al het andere wordt een gekunstelde reactie.
Wat overigens niet verkeerd is om te ervaren. Van ervaringen kunnen we leren.