Neem de woorden van de ander niet persoonlijk!
Een van de patronen waarmee je ongelukkig blijft en lijdt is dingen die anderen zeggen of doen persoonlijk nemen. We nemen iets persoonlijk wanneer we de woorden van de ander serieus nemen en op onszelf betrekken.
De ander geeft je kritiek, wijst je af, zegt iets lelijks, is boos op je of doet raar en jij vat dit persoonlijk op. Jij hebt dan het idee dat dat de ander je afwijst, dat je niet belangrijk bent, het jouw schuld is, je niet gewaardeerd wordt of in de steek gelaten wordt.
Als we geraakt worden, worden we altijd in onze gevoel geraakt.
Geraakt worden betekent dat onbewust oud zeer in ons wakker wordt gemaakt. Het is een nare gevoelsherinnering die naar boven is gekomen.
Iemand zegt bijvoorbeeld iets lelijks en het doet je pijn. Hierdoor voel je je afgewezen. De woorden van de anderen triggeren op dat moment een gevoel van afwijzing. Het lijkt dan of de ander je afwijst en het de ander zijn schuld is dat jouw gevoel wakker is geworden. Je eerst neiging is dit persoonlijk nemen. Hierdoor verdwijn je in piekergedachten. Je wordt boos op de ander, neem het jezelf kwalijk of voelt je een slachtoffer.
Wat er feitelijk gebeurd is dat een oude gevoelsherinnering in je wakker wordt gemaakt.
Meestal ben je eerder afgewezen geweest. Dit gaat terug tot ver in het verleden. Meestal tot in de prille kindertijd.
Als kind heb je gebeurtenissen meegemaakt die je emotioneel niet aankon.
Je hebt destijds je gevoel onderdrukt en weggestopt. Dit kan een kleine gebeurtenissen zijn of een jeugdtraumatische ervaring.
Als een ouder bijvoorbeeld boos op je is, voel je je onveilig en afgewezen. Het is in die situatie te onveilig voor je om je gevoel te uiten. Je stopt je gevoel weg. Als er nadien niet meer met je gepraat wordt en je niet wordt getroost blijf je rondlopen met een onderdrukt gevoel. Dit wordt opgeslagen in je geheugen.
Wanneer je emoties hebt onderdrukt kun je je gemakkelijk slecht, schuldig, waardeloos, minderwaardig, onbegrepen, onbelangrijk, ongewenst of onderkent voelen. Dergelijke gevoelens worden wakker wanneer je getriggerd wordt in bepaalde situaties, tijdens gebeurtenissen, door wat anderen zeggen of doen.
Doordat je het persoonlijk neemt steek je onbewust de energie in de ander of haal je jezelf verder omlaag. Hiermee lijdt je.
Wanneer iemand lekker in zijn vel zit heeft hij positieve gevoelens.
Hij is vrolijk, enthousiast, nieuwsgierig, zit vol met mededogen en compassie. Wanneer iemand positief is zal jij je nooit afwijzen, bekritiseren of boos op je zijn. Hij geeft je wellicht adviezen en tips. Deze zullen altijd positief geformuleerd zijn.
Wanneer iemand boos is, kritiek levert, jaloers op je is, je afwijst of ander minder prettig gedrag heeft, zit deze persoon niet lekker in zijn vel. Hij heeft last van een naar gevoel en uit zich negatief. Klagen, zeuren, kritiek leveren, boos zijn, je negeren en afwijzen zijn allen uitingen van minder prettige gevoelens. Ga voor jezelf maar eens na wanneer jij klaagt, zeurt of boos bent.
Op het moment dat de ander negatief tegen je is, besef dan dat deze persoon last heeft van een naar gevoel. Neem zijn uiting niet persoonlijk. Het zegt niets over jou maar meer over de ander. De ander is blijkbaar geraakt in zijn gevoel. Bij de ander is een naar gevoel wakker geworden. Deze persoon heeft ook nare gevoelsherinneringen. De uiting van zijn pijn is echter niet handig.
Tja…. Daar hebben we zelf ook wel eens last van…
Als de ander negatief is hoef je er niets mee.
Laat de ander maar razen. Ga er niet tegen in. Maar neem het vooral niet persoonlijk.
Wat de ander doet is van de ander. Wat het met je doet is van jou.
Op het moment dat de uiting van de ander binnenkomt en je raakt in je gevoel, is dit een persoonlijk onderzoek waard. Blijkbaar heeft de ander je getriggerd. Je hebt dan last van een naar gevoel. Oud zeer wat wakker is geworden. Een oude gevoelsherinnering.
Als je je afgewezen voelt, kun je onderzoeken waar dit gevoel vandaan komt.
Wellicht herinner je je een situatie dat een van je ouders je afwees. Als kind dacht je toen dat het jouw schuld was. Je nam het destijds persoonlijk.
Je wist toen nog niet dat als iemand last had van een naar gevoel zich negatief uitte. Het had niets met jou te maken. Het was niet persoonlijk. De ander had een naar gevoel en zat met zichzelf in de knoop. Jij was toevallig de pineut. Sneu voor je. Als kind begreep je het niet.
Gelukkig bent je nu volwassen en kun je het begrijpen.
Je kunt met je aandacht naar jezelf als kind gaan en de wond alsnog op een liefdevolle manier helen. Begrip voor jezelf hebben en de misvatting die je als kind hebt opgedaan. Voelen dat je de pineut was en het destijds niet begreep.
Wees altijd lief voor jezelf en troost jezelf in je oude pijnen.
Vanaf dat moment zal je de woorden van de ander vanzelf niet meer persoonlijk nemen.
Als je moeite hebt om liefdevol te zijn voor je gevoel en nog niet goed weet hoe je met nare gevoelens moet omgaan, leer ik je dit graag. Je hoeft niet te blijven lijden.
Stuur me een e-mail of bel me!
Vat jij de dingen die anderen zeggen persoonlijk op?
Geef je reactie in onderstaande commentaarvelden.