Heb mededogen voor zij die klagen. Ze zijn van zichzelf verwijderd.

Heb mededogen voor zij die klagen.

Ze zijn van zichzelf verwijderd.

Mensen die klagen hebben last van een naar gevoel. Als je geen naar gevoel hebt klaag je namelijk niet. Als je je goed vult geniet je van het leven en leuke dingen.

Klagen is een reactie op een vervelend gevoel wat niet gevoeld wil worden.

Door te klagen keer je het vervelend gevoel de rug toe. Het vervelend gevoel hoort bij jou. Je keert je af van jezelf en raakt verder van jezelf verwijderd.

Tijdens een vervelende gebeurtenis of situatie kan het gebeuren dat een naar gevoel in je wakker wordt. Wanneer iemand iets naars zegt kan dit bijvoorbeeld gezien worden als een afwijzing, een belediging, een afkeuring of een oneerlijkheid. Op dergelijke momenten wordt je meestal geraakt. Het geen geraakt wordt is een emotionele blokkade. Oud zeer van vroeger.

Het ego (de mind) verdedigt op 1001 manieren nare gevoelens en oude pijnen.

Het heeft allerlei strategieën ontwikkeld om het nare gevoel weer te laten slapen. Een van die methodes is klagen. Wanneer je klaagt ben je onbewust op zoek naar herkenning en aandacht.  Wanneer je herkenning en aandacht krijgt voel je jezelf net iets beter. Het ego heeft dan kortstondig zijn doel bereikt.

Klagen lijkt heel erg effectief.

Het is het beslist niet. Wanneer je geen gehoor, herkenning en aandacht krijgt wordt je vervelend gevoel alleen maar groter. Wanneer er wel gehoor wordt gegeven aan jouw klagen zorgt dit er alleen maar voor dat jouw naar gevoel weer in slaap sust. Het sluimert dan op de achtergrond en wordt vanzelf weer een keer wakker bij een nieuwe situatie of gebeurtenis.

Klagen is een vorm van afwijzing.

Door je aandacht te richten op de buitenwereld en te gaan klagen wijs je het nare gevoel af.

Een naar gevoel vraagt altijd om aandacht. Elke emotionele blokkade is een verwijdering van jezelf. Het is een litteken wat vraagt om heling.  Het is beter je aandacht te richten op het gevoel dan te klagen. Geef dit gevoel eens alle aandacht. Ontdek eens waar het gevoel om vraagt. Is het liefde, herkenning, aandacht, troost of warmte?  Geef dit dan aan het gevoel. Ga er helemaal mee aan de slag. En als je vastzit. Vraag dan aan anderen wat je zou kunnen doen. Vragen is beter dan klagen.

Als anderen tegen je klagen weet dan dat ze van zichzelf zijn verwijderd.

Heb mededogen en compassie voor hen.

Ga nooit mee klagen. Ga nooit in op de inhoud. Gooi geen olie op het vuur bij anderen en bij jezelf. Ga niet bot doen. Ga er ook niet tegen in. Oordeel niet. Keur het niet af.

Je kunt de ander helpen door er voor hen te zijn. Maar laat het jezelf geen zeer doen. Offer jezelf niet op.

Helpen kan je bijvoorbeeld door te zeggen: Wat sneu voor je. Wat naar voor je. Ik merk dat het veel met je doet.  Je kunt natuurlijk ook vragen stellen zoals Wat doet het met je? Wat maakt het dat je er zo vol van zit? Wat doet je zo pijn? Ik merk dat het veel met je doet, wat heb je nodig?  Kan ik je ergens mee helpen?

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat anderen die klagen jou raken.

Je hebt er dan zelf last van. Er is een naar gevoel in jezelf wakker geworden. Ga in dat geval altijd na bij jezelf wat voor gevoel er dan in jou wakker is geworden. Herken dit gevoel en geef het liefde.


Hoe ga jij om met mensen die klagen?

Geef je reactie in onderstaande commentaarvelden.