Basisovertuigingen.
Om te leren omgaan met afwijzing is het nodig een aantal fundamentele basisovertuigingen te integreren. Deze overtuigingen helpen je om jouw perceptie te veranderen. Ze zorgen ervoor dat je met een andere bril naar de wereld gaat kijken. Het zijn overtuigingen die er voor zorgen dat je zelfstandig, verantwoordelijk en onafhankelijk van het gedrag van anderen wordt. De overtuigingen maken je authentiek. De overtuigingen vormen het fundament van alles wat je verder gaat leren.
Elke overtuiging is nooit voor 100% waar en gemakkelijk om zeep te helpen. Water is vloeibaar en nat. Dit geldt natuurlijk niet als het bevroren is of in de vorm van waterdamp. Hetzelfde geld voor overtuigingen. Deze werken alleen maar binnen een bepaald kader.
De overtuigingen die hieronder besproken worden gelden alleen voor gezonde volwassen mensen in het kader van persoonlijke ontwikkeling. De overtuigingen zijn voor jou persoonlijk bedoeld en gelden pas als je ze zelf geïntegreerd hebt en er mee werkt. Adviseer ze nooit aan anderen en gebruik ze nooit tegen een ander. Andere mensen zijn zichzelf nog niet bewust van dergelijke overtuigingen en hebben er pas wat aan als ze zelf de overtuigingen op een liefdevolle manier hebben geïntegreerd.
Basis overtuiging 1
Geluk is een gevoel!
Stel je voor, je ligt op een tropisch strand naast je meest ideale partner met een cocktail in je hand en samen kijk je naar een prachtige zonsondergang.
Een plaatje waarbij je normaliter gevoelens van geluk ervaart. Als je echter vijf minuten eerder hebt gehoord dat je bedrijf failliet is gegaan, een dierbare is overleden of dat je ernstig ziek bent, voel je jezelf niet gelukkig.
Een ervaring wordt pas als geluk ervaren wanneer deze gepaard gaat met een gelukkig gevoel. Hoe mooi de werkelijkheid is, of hoe ideaal jouw levenssituatie dan ook mag zijn, je kunt jezelf pas gelukkig voelen als er geen onprettige gevoelens zijn.
Kun je gelukkig zijn als je doof of blind bent?
Mensen die blind zijn kunnen gelukkig zijn. Hetzelfde geldt voor dove mensen. Er zijn zelfs mensen die doof en blind zijn; ook zij kunnen zichzelf gelukkig voelen. Ook als je niet kunt ruiken of proeven, kun je toch gelukkige ervaringen hebben.
Geluk is dus niet afhankelijk van een beeld, geluid, reuk of smaak.
Maken fysieke beperkingen je ongelukkig?
Er zijn mensen met fysieke beperkingen die bijvoorbeeld misvormd zijn, door onder andere brandwonden of geboorteafwijkingen, en die toch heel gelukkig zijn. Een voorbeeld hiervan is Nick Vujicic. Hij is zonder armen en benen geboren. Er zijn veel filmpjes van hem op internet te vinden, de moeite waard om te bekijken!
Nick Vujicic geeft duidelijk aan dat geluk niets te maken heeft met fysieke beperkingen, maar alles met de manier hoe je er zelf mee om gaat.
Het is niet de fysieke beperking die je ongelukkig maakt, maar de gedachten er over. Deze gedachten maken nare gevoelens in je wakker waardoor je jezelf niet gelukkig voelt.
Is lichamelijke pijn een reden om jezelf ongelukkig te voelen?
Sommige mensen hebben chronische pijnen zoals rugklachten, spierpijnen en reuma. Dergelijke lichamelijke pijnen kunnen heel onaangenaam zijn. Toch zie je bij deze mensen momenten van geluk.
De meeste lichamelijke pijnen zijn te verdragen. Pijn is een onprettige lichamelijke prikkel. Het verzet tegen de pijn en de gedachten er over maken de fysieke pijn heftiger.
Door de fysieke pijn en gedachten hier over, kunnen er ook ongelukkige gevoelens in je wakker worden gemaakt. Het zijn vooral deze ongelukkige gevoelens waardoor je niet gelukkig bent.
Als je bijvoorbeeld rugklachten hebt en er van baalt dat je niet kunt autorijden, dan maakt het balen je ongelukkiger dan de rugklachten.
Op het moment dat je de fysieke pijn meer ruimte geeft om er te mogen zijn, merk je dat de pijn niet toe neemt en zelfs kan verminderen.
De lichamelijke pijnen maken je dus niet ongelukkig, maar de manier waarop je er mee omgaat.
Geluk is een gevoel!
Geluk heeft alles te maken met gevoel. Helaas weten maar weinig mensen dit en zijn weinigen zich hier van bewust.
Geluk is een gevoel.
Leer voelen zodat je weet wat je met een gevoel kunt doen!
Geluk is een gevoel.
Pak pen en papier en werk onderstaande vragen uit:
Denk eens terug aan een paar herinneringen van vroeger.
• Schrijf deze momenten op.
• Onderzoek eens wat voor gevoel je op dat moment had.
• Omschrijf waar je deze gevoelens lichamelijk/fysiek voelt. Bijvoorbeeld op je borst, rondom je hart, of kriebels in je buik. Beschrijf het zo specifiek mogelijk.
Denk eens terug aan momenten waar op je jezelf afgewezen voelde.
• Schrijf deze momenten op.
• Wat voor gevoel ervaarde je toen precies?
• Beschrijf zo specifiek mogelijk wat je toen lichamelijk voelde.
Als je het lastig vindt om te voelen en je gevoel te omschrijven, is dat niet erg. Door vaker te onderzoeken wat je voelt, ga je vanzelf meer voelen. Het kan ook zijn dat je eerst mag leren liever en milder voor jezelf te zijn, alvorens je beter kunt voelen.
Waardeer je pogingen! Wijs jezelf niet af als het niet lukt! Het kan niet mislukken. Je bent jezelf aan het onderzoeken en aan het verkennen. Alles wat je tegenkomt is helemaal OK.
Heel veel succes!