Geluk is de afwezigheid van ongelukkige gevoelens!
Geef je gevoel liefdevolle aandacht en geluk komt uit jezelf.

 

 

Van oorsprong zijn we allemaal gelukkig.

Door heftige gebeurtenissen en (jeugd)traumatische ervaringen sla je emotioneel op slot. Dit wordt opgeslagen in je geheugen als een nare gevoelsherinnering. Als de gebeurtenis niet goed wordt verwerkt, voelt de nare gevoelsherinnering onprettig.

 

Een nare gebeurtenis of traumatische ervaring is een heftig iets.

Als je zoiets meemaakt, bevind je jezelf in een onveilige of gespannen situatie. Op dat moment kun je meestal niet helder nadenken of relativeren. Dit kan al helemaal niet wanneer je deze gebeurtenis als klein kind meemaakt. Als klein kind ben je namelijk nog emotioneel afhankelijk van anderen en begrijp je bepaalde dingen nog niet zo goed. Doordat je gespannen bent en niet helder kunt nadenken doe je een aanname of trek je een verkeerde conclusie. Je hebt dan een misvatting opgelopen of een beperkende overtuiging. Deze wordt samen met de nare gevoelsherinnering opgeslagen in je geheugen.

De herinneringen van nare gebeurtenissen (de beelden en de geluiden) kunnen door de jaren heen vervagen of verdwijnen. De gevoelsherinnering wordt niet gemakkelijk vergeten.

Door onvolledig verwerkte nare gebeurtenissen raak jij jouw geluk kwijt.

Heb jij een traumatische ervaring meegemaakt?

Kijk dan eens op de website van De Trauma Coach.

 

Een nare gevoelsherinneringen wordt wakker als je er onbewust aan wordt herinnerd.

De herinnering kan wakker worden door gedrag van een persoon, een gebeurtenis, een geluid, reuk, smaak, gevoel of beeld. Een nare gevoelsherinnering is niet fijn. Het geeft een naar gevoel.

 

Onbewust verzet je je tegen deze gevoelens en wil je het gevoel weghebben.

Je hebt van kinds af aan allerlei strategieën ontwikkeld om het ontwaken van gevoelsherinneringen en bijbehorende gevoelens te voorkomen. Je wilt niet opnieuw de nare gevoelens ervaren.

De strategieën die je hebt ontwikkeld zijn beslist niet altijd negatief. Sommige hiervan zijn jouw vaardigheden geworden. Vaardigheden die je zonder de traumatische ervaring niet zou hebben ontwikkeld. De vaardigheden zijn voor jezelf niet altijd zichtbaar. Het is je tweede natuur geworden.

 

Een gevoelsherinnering kan wakker worden door een bepaalde gebeurtenis.

Het lijkt dan dat de buitenwereld jou een naar gevoel geeft. Vaak denk je dat dit gebeurt door het gedrag van de ander. In werkelijkheid maakt het gedrag van de ander een gevoelsherinnering wakker. Het idee dat de buitenwereld je ongelukkig maakt, is niet waar. Wat gebeurt is dat de buitenwereld jouw gevoelsherinnering triggert. Er ontstaat dan een naar gevoel

 

Tijdens een gelukkig moment heb je geen last van ongelukkige gevoelens.

Het nare gevoel wordt neutraal. Er heerst dan een aangename ontspanning. Een nieuwe jurk of auto geeft je tijdelijk verlichting van een naar gevoel. Op het moment van gelukkige gevoelens slapen de nare gevoelens. De gevoelsherinneringen verdwijnen naar de achtergrond. Vroeg of laat worden deze weer wakker en je geluksgevoel verdwijnt.

Nare gevoelens kunnen niet permanent door een goed gevoel worden vervangen. Het heeft geen zin om te streven naar gelukkige gevoelens. Als je een gelukkig gevoel hebt bereikt, compenseert het tijdelijk het nare gevoel.

Jouw nare gevoelens vragen om aandacht.

Leer nare gevoelens liefdevolle aandacht te geven. Vanuit daar kun je misvattingen en beperkende overtuigingen ontdekken. Wanneer je alle misvattingen hebt ontdekt, gaat de pijn weg. Een naar gevoel wordt op dat moment weer omgezet in een emotie en verdwijnt uit je systeem.

Wat uiteindelijk overblijft is een warm gevoel. Je weet dat de gebeurtenis je iets positiefs heeft gebracht. Je hebt er allerlei vaardigheden door ontwikkeld.

Je hebt een waardevolle les geleerd.

Geluk is wat overblijft.


Wil jij leren hoe je nare gevoelens kunt loslaten?

Dan kan ik je mijn e-book voel je goed gids aanbevelen.

Zie: http://www.martindewerker.nl/webshop/voel-je-goed-gids/