Ben jij bang om fouten te maken?

Ben jij bang om fouten te maken?

Dan is dat erg vervelend voor je.

 
 

De angst om fouten te maken noemen we ook wel faalangst.

Wanneer je bang bent om fouten te maken kan dit erg pijnlijk voor je zijn. Je kunt je kwetsbaar voelen, schamen, schuldig, angstig of een ander vervelend gevoel krijgen.

Ik weet er zelf alles van. Ik heb dan ook alle begrip voor jouw situatie.

 

Zelf was ik erg bang om fouten te maken.

Ik had een enorme faalangst. Hierdoor was ik erg perfectionistisch. Dit koste me heel veel energie.

Dit alles had ik niet alleen in het werk wat ik deed maar ook binnen mijn relaties en vriendschappen. Ik was zowel bang om iets verkeerds te zeggen en iets verkeerds te doen. Wanneer ik een fout maakte, schaamde ik me, voelde me schuldig of angstig. Onbewust was ik bang om op mijn kop te krijgen. Hierdoor verzweeg ik het liefst mijn fouten of verzon allerlei excuses.

Wanneer ik een fout maakte, was ik erg boos op mezelf. Ik lag soms uren wakker, schaamde mezelf, voelde me schuldig en kon mezelf niet vergeven.  

Mijn faalangst en perfectionisme is uiteindelijk een van de oorzaken geweest die me overspannen hebben gemaakt en later depressief.  Iets wat ik niemand gun.

 

Praktijkvoorbeelden

Taal technisch ben ik niet erg sterk.

Ik haal allerlei dingen door elkaar. Of iets met een ‘d’ of een ‘t’ moet. Het verschil tussen kun, ken en kan. Velen taalregeltjes gaan bij me mis. Het is gewoon niet mijn ding.

Vroeger belemmerde dit me enorm in mijn communicatie. Ik durfde nauwelijks iets op papier te zetten. Als ik betrapt werd op een spellingsfout voelde ik me enorm dom. Ook werd ik vaak verbeterd in mijn uitspraak.

Gelukkig heb ik hier geen last meer van. Er zijn altijd mensen die het graag voor me willen controleren. En als dit niet gebeurd is het voor mij okay. Het belemmert me niet meer om mijn boodschap te verkondigen.

 
Ik heb angst gehad om iets verkeerds te zeggen.

Ik had onbewust altijd angst om uitgelachen te worden. Toen ik ontdekte dat het met een jeugdige gebeurtenis uit mijn jeugd te maken had waar ik werd uitgelachen bij een spreekbeurt voor de klas, verdween deze angst.

 
De angst om anderen pijn aan te doen.

Mijn angst voor fouten had ook te maken met het feit dat ik bang was om andere pijn aan te doen. Het was de angst dat ik anderen afwees, in de steek liet, slecht vond of onvriendelijke of onaardig tegen hen was. Zodra ik een keer uit mijn slof schoot en boos werd, voelde ik me dagenlang schuldig. Ik vond het verschrikkelijk om anderen te bezeren. Als dit gebeurde voelde ik me slecht. Zelfs mijn excuses aanbieden was onvoldoende voor me om mijn schuldgevoel weg te krijgen.

Mijn angst om anderen pijn aan te doen is totaal verdwenen. Ik weet inmiddels dat ik anderen niet expres pijn aan doet. Als de ander iets pijnlijks ervaart heb ik deze persoon getriggerd. Bij de ander is op dat moment oud zeer wakker geworden. Als het gepast is zeg ik sorry. Soms kan ik zelfs de ander helpen dit oude zeer los te laten. Hoe mooi is dat?

 

Fouten maken en falen bestaat niet!

Allereerst mag je beseffen dat je nooit expres iets fout doet.

Vooraf begin je ergens aan met een positieve intentie. Je doet altijd je best. Pas als het resultaat zichtbaar is kun je ontdekken of het een gewenst of ongewenst resultaat is. Het is nooit fout of verkeerd. Het is ongewenst.

Het kan zijn dat je vooraf moe of angstig bent. Dat je hierdoor iets vergeet. Ook dat doe je dan niet expres. Vergeten gebeurt en overkomt je. Niemand vergeet iets expres.

 

Een ongewenst resultaat is een leermoment.

Je kunt altijd onderzoeken hoe je tot een ongewenst resultaat bent gekomen en hiervan leren.

Als je van te voren moe en angstig was, kun je onderzoeken waardoor dit kwam en beslissen uitgerust en niet meer uit angst te handelen.

Het kan ook zijn dat je te veel vanuit een diep verlangen handelde. Je maakte een ideaalbeeld waar je nooit aan kan voldoen. Hierdoor lag je verwachting van het resultaat te hoog.

Onderzoek het proces. Doe het liefdevol. Wijs jezelf nooit af maar leer ervan.

Hoe is jouw angst om fouten te maken ontstaan?

De angst om fouten te maken(faalangst) ontstaat meestal na een aantal nare gebeurtenissen en (jeugd)traumatische ervaringen. Door je angst te onderzoeken kom je er vanzelf achter wat maakt dat je bang bent om een fout te maken.

Voorbeelden van angsten die samen gaan met faalangst:

 • Angst om afgewezen te worden.
 • Angst om je te schamen of een schuldgevoel te krijgen.
 • Angst om in de steek gelaten te worden.
 • De angst om buitengesloten te worden.
 • De angst om te worden uitgelachen of dom gevonden te worden.
 • De angst om op je kop te krijgen of straf te krijgen.
 • Angst dat anderen boos op je zijn.

Zit jouw angst er bij?

 


Wil jij weten wat angst is, wat je er tegen kunt doen en hoe je angstvrij kunt zijn?

In deze Angstgids staat dit alles beschreven. Inclusief bovenstaande angsten.


 

Hoe kom je van faalangst af?

Faalangst vermindert als je steeds beseft dat je nooit dingen expres fout doet. Je hebt het gedaan en dat is een schouderklopje waard, ongeacht het resultaat.

Wanneer je perfectionistisch bent, besef dan dat je alles zo perfect mogelijk doet. Niets mis mee. Maar wees tevreden met elk resultaat. Ook al is het een 1 je hebt het perfect gedaan.

 

Zelfafwijzing versterkt faalangst!

Wanneer je een fout maakt geeft dit een naar gevoel. Er ontstaan dan als vanzelf gedachten dat je dit had kunnen voorkomen. Onmiddellijk begin je jezelf af te wijzen. Je vindt jezelf dom of wordt boos op jezelf zijn. De energie gaat naar: ik had het anders moeten doen en het is dom, stom en slecht van mezelf.

 

Zelfheling

Wanneer je stopt met jezelf af te wijzen en het nare gevoel en je angsten onderzoekt, heb je de mogelijkheid om jezelf te helen.

Het nare gevoel en de angsten zijn gerelateerd op eerdere nare gebeurtenissen in je jeugd. Nare gevoelsherinneringen zijn te helen. Wanneer ze geheeld zijn, voelt het niet meer naar of als falen. De faalangst verdwijnt dan.

 

Kortom:

Faalangst verdwijnt wanneer je jezelf niet meer afwijst, je niet meer bang bent voor een naar gevoel en weet wat je met nare gevoelens en angsten kunt doen. 


Wil jij van je faalangst af?

Stel je eens voor hoe het zou zijn als je nooit meer bang bent om fouten te maken?

 • Dan heb je meer zelfvertrouwen.
 • Spaar je een hoop energie uit.
 • Ben je niet meer bang voor afwijzing.
 • Ben je veel zelfverzekerder.

 

Dat wil jij toch ook?

Tijdens een persoonlijk consult gaan we samen onderzoeken waar je faalangst vandaan komt.

Je leert alles  over angsten, nare gevoelens, emoties, vervelende gedachten en wat je er mee kunt doen.

Na afloop van een persoonlijk gesprek zal jij het niet meer erg vinden om fouten te maken.

De meeste klanten hebben genoeg aan één combinatiegesprek om van hun faalangst af te komen.

Dat gaat jou ook lukken.  Bel me!